Newsletter 13/setembre/2017

dimecres 13 de setembre de 2017 | 77 visites

Editorial

Foto Jordi Busquet (003)

Durant el període estival hom pot trobar el temps per llegir amb més deteniment llibres i articles,  que ha anat apilant per poder gaudir de la seva lectura en moments de més tranquil·litat.

Un d’ells escrit per en Fernando Trías de Bes, feia referència al concepte de “sempre s’ha fet així”.

Comentava l’articulista que sempre l’hi crida l’atenció quan sobrevola els Estats Units tornant a Espanya, la diferència en l’estructura dels pobles americans dels del territori espanyol. Mentre que en els primers s’aprofita l’espai per separar les cases gaudint les mateixes de jardins, en el segon cas les cases s’apinyen unes amb les altres formant carrers i deixant al voltant del poble metres i metres desocupats. El motiu, segons comenta, és que antigament es volia estar sempre a prop de l’església, la catedral, de la muralla, de l’aqüeducte o d’un riu. En el cas americà amb molta menys història, parteixen de zero.

El fet però és que havent desaparegut els motius originals, es segueix actuant de la mateixa manera . La conclusió podria ser que l' ésser humà segueix mantenint uns hàbits de conducta, més enllà de què les causes originals s’hagin fet fonedisses.

L’interessant d’aquest tema és la possible aplicació que en podem fer en el món mercantil i de l’empresa. Davant la pregunta de per què fem quelcom d’una manera, moltes vegades la resposta és perquè sempre s’ha fet així.

Des del món de les mutualitats, començant per la pròpia Federació de Mutualitats de Catalunya, durant molt de temps potser vàrem pecar de fer servir massa aquesta afirmació, sempre s’ha fet així, i no ens vàrem preguntar per què ho fèiem així i quin era l’objectiu i la finalitat que buscàvem en aquella manera d’actuar.

I si ens fixàvem altres fites i objectius? Com era possible esperar l’assoliment dels mateixos seguint actuant d’idèntica manera, perquè sempre s’ha fet així?

Davant dels reptes que teníem, des de la pròpia Federació i des del mutualisme català ens vàrem fer aquestes preguntes i vàrem actuar en conseqüència.

En el nostre cas, el món mutualista era vist com un món en vies d’extinció, sense futur i així ho vèiem reflectit en articles d’opinió i d’altres, on no es reflectien les seves fortaleses.

Les notícies positives del sector no tenien veu i en canvi es magnificaven les notícies negatives.

Aquesta transició del canvi del “sempre s’ha fet així” a “què hem de fer per assolir els objectius que ens hem fixat”, ens ha implicat des de la Federació a obrar en conseqüència per poder promoure canvis. Això ha implicat actuar, amb encerts i amb errades, i és que els canvis mai són fàcils, i més quan parlem de canvis culturals i de manera de fer.

Però vàrem tenir la capacitat de convertir en pal de paller el que era vist com una gran amenaça pel sector , i que era vist d’antuvi com l’azot que faria desaparèixer el nostre món. Em refereixo a l’aplicació de la normativa de Solvència II.

Gràcies a la tasca feta per totes les mutualitats, hem convertit una de les grans amenaces a la nostra supervivència en un punt fort diferencial positiu respecte al sector.

Ens estem tornant a guanyar el dret a explicar el nostre model mutualista, des de les nostres fortaleses.

Us recomano la lectura de l’article de La Vanguardia al respecte, amb el titular “Les mutualitats arrelen”, que adjuntem en aquesta newsletter.

Hem d’estar ben orgullosos de la tasca feta i les fites assolides i després de l’esforç realitzat ens hem de felicitar pels resultats obtinguts.

Si volem seguir tenint futur però, haurem de continuar  fent-nos preguntes per poder actuar en conseqüència i continuar tenint el valor per fer-ho.

Potser d’aquesta manera en un futur proper el següent titular serà “Les mutualitats creixen”.

Una abraçada.

  Pla de Formació de la FMC

 FORMACIÓ PRESENCIAL: Funcions Fonamentals Solvencia II
 GESTIÓ DE RISCOS - 13 setembre  ó 20 setembre  2017  FUNCIÓ ACTUARIAL - 13 setembre 2017  ó 20 setembre 2017  FUNCIÓ VERIFICACIÓ DEL COMPLIMENT - 14 setembre ó 21 setembre 2017   FUNCIO AUDITORIA INTERNA - 14 setembre 2017 ó 21 setembre 2017
 
certificados La Federació posa en marxa la seva plataforma de formació virtual on oferirà cursos sobre Solvència II i altres matèries d'interès per a les mutualitats, que estaran disponibles la darrera setmana de setembre.
imagesCAA05OQH (108x108) Sessions formatives per a les Juntes Directives i directius de les diferents mutualitats federades en relació a la implementació de Solvència II a les mutualitats catalanes. 

Mutualitats i asseguradores


· Jordi Busquet, president de la FMC, al semàfor.
 
(La Vanguardia 19/agost/2017)
·
 Les mutualitats arrelen.
 (La Vanguardia 19/agost/2017)


· L'assegurança vol financiar el nou supervisor amb la guardiola del Consorci. (La información 7/agost/2017)
· La mediació d'assegurances a Catalunya genera 852,16 milions d'euros de negoci el 2016, un 13,24% més. (Premsa GenCat.cat 10/agost/2017)
· Les asseguradores gestionen 223.423 milions d'euros. (Expansión 5/setembre/2017) · Els 'unit link' surten de l'ostracisme: en el 2017 entra diners després d'anys de sortides. (El Economista 7/setembre/2017)
· El document estàndard d'informació d'assegurances de No Vida no serà aplicable a Espanya fins la transposició de la IDD. (ampliar)
· Butlletí d'Informació Trimestral d'Assegurances de la DGSFP, 1r. trimestre 2017. (ampliar)

Economia


· L'economia catalana s'accelera de nou el segon trimestre del 2017. (Premsa GenCat 28/juliol/2017)
· Dades de l'economia espanyola del 2n. trimestre del 2017
. (Institut Nacional Estadística 24/agost/2017) · Les empreses confien en el cicle econòmic per esquivar l'apreciació de l'euro. (CincoDías 30/agost/2017)
· L'Ibex-35 baixa dels 10.200 i tanca en mínims des del març.
(Finanzas 5/setembre/2017)
· El reequilibri de l'economia xinesa impactarà negativament a nivell global. (ampliar)

Solvència II


· Eiopa. El sector assegurador europeu mostra una exposició de risc relativament estable. (ampliar)

· Insurance Europe respon a les consultes d'Eiopa per millorar Solvència II. (ampliar) 

Internacional


· En el I semestre, el sector assegurador va creixer el 0,9%. (El Economista Mèxic 10/agost/2017)
· El nou acord comercial de Mèxic  amb la Unió Europea podria ser la seva oportunitat. (ampliar)

Actualitat Jurídica


· Les empreses podran llegir el correu dels seus empleats sempre que siguin advertits. (El Economista 5/setembre/2017) · Reglament d'Execució (UE) 2017/1469 de la Comissió d'11 d'agost del 2017 pel qual s'estableix un format de presentació normalitzat per al document d'informació sobre productes d'assegurança de No Vida. (DOUE 12/agost/2017)
· Resolució SLT/1876/2017, de 12 de juliol, per la qual es fa pública la relació dels convenis de col·laboració signats per l'Institut Català de la Salut en el segon semestre de l'any 2016. Text i fitxa    PDF
· Llei 17/2017, de l'1 d'agost, del Codi tributari de Catalunya i d'aprovació dels llibres primer, segon i tercer, relatius a l'Administració tributària de la Generalitat. Text i fitxa    PDF 

Deixa un comentari

Camps obligatoris marcats amb *

*


*